Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Tóth Andrea beszámolója

 

A kurzus címe: Kurse für Deutschlehrer 2-wöchiger Auffrischungskurs: Methoden und Sprache
Helyszín: Regensburg - Németország
Időtartam: 2017. augusztus 14 – 25.
Résztvevő
: Tóth Andrea

 

2017 augusztusában részt vettem az Erasmus+ KA1 mobilitási projekt keretében egy kéthetes tanártovábbképzésen Regensburgban, a Horizonte Nyelviskolában.

A csodálatosan szép bajor középkori kisváros méltán lett az építészeti kulturális világörökség része a hangulatos kis utcák, a Szent Péter Dóm, a Thurn-Taxis kastély, a híres Kő-híd és a számtalan különböző színes háztorony által (Regensburgot a tornyok városának is nevezik). Iskolánk a város szívében, egy belvárosi épület harmadik emeletén volt: belépve rögtön az ragadott meg, hogy itt minden – a falakon lévő szemléltető anyagok, a technikai eszközök, újságok, prospektusok, tematikus kiadványok és a könyvekkel teli polcok – a nyelvtanulást szolgálja. Csoportomban 11 fő volt, rajtam kívül 1 olasz, 2 cseh, 1 bolgár és 6 lengyel kolléga, így az egyes általános nyelvi témakörök (mint pl. iskolarendszer, fiatalok helyzete a társadalomban, migráció kérdése, tanárok jogállása, kortárs irodalom) taglalása során interkulturális ismeretekre is szert tettem.

A Horizonte sokéves tapasztalattal rendelkezik a tanártovábbképzés területén – ez jól látszott a szervezettségen, tanáraink felkészültségén és a kurzus szakmai felépítésén. Igyekeztek e rövid idő alatt minél több ismeretanyagot átadni számunkra és sok-sok új módszertani elemet bemutatni. A délelőtti blokk óráit állandó tanárnőnk, Chris tartotta az intenzív szókincsbővítés és beszédkészség-fejlesztés jegyében. Ennek során – többek között a csoport által is kiválasztott témakörökben – folytattunk beszélgetéseket frontális módon és csoportmunka keretében egyaránt. Tanárnőnk sok aktuális újságcikkel, video anyaggal színesítette az órát és megismertetett bennünket olyan honlapokkal ill. német nyelvű nyelvtanulást segítő folyóiratokkal, melyeket jól tudok hasznosítani munkám során. Fontosabb nyelvtani kérdéseket is érintettünk, jellemző módon olyan nehézségeket okozó témákban, mint az igekötők jelentés megkülönböztető szerepe, homonimák valamint angol jövevényszavak a német nyelvben. A délutáni blokk minden nap más-más módszertani vagy tematikai elem köré szerveződött: egy landshuti beszédtanárnő segítségével foglalkoztunk fonetikával és a helyes kiejtéssel, egy módszertanra szakosodott tanárnő megismertetett a zenei szövegek nyelvtanításban betöltött szerepével, tanultunk kreatív írást, bajor dialektust és egy teljes délutánt szántunk a híres német termékek és cégek történetének tanulmányozására.

Az iskola gondoskodott szabadidős programokról is: szervezett számunkra regensburgi városnézést, dunai hajós kirándulást a Walhallába, látogatást egy jellegzetes bajor sörkertbe és ellátogattunk Nürnbergbe is, ahol láttuk a várat, az Albrecht Dürer házat, két gyönyörű evangélikus templomot és a híres Frauenkirche varázslatos épületét a főtéren. Ezenkívül egyénileg is felkerestem néhány nevezetességet: megtekintettem a Weltenburgi Kolostort (Szent Györgyről elnevezett bencés apátságot) és a lipcsei Völkerschlachtsdenkmal mintájára épített Felszabadulási Csarnokot Kelheimban.

A kurzusra történt jelentkezésem célja az volt, hogy fejlesszem a szociokulturális kompetenciámat és tudatosan törekedtem az országismereti tudásom bővítésére, mivel iskolámban, a Xantus János Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban a célnyelvi civilizáció tantárgyat tanítom magas óraszámban.

A Horizonte Nyelviskola által nyújtott képzés maximálisan megfelelt az elképzeléseimnek, szakmailag és emberileg feltöltődve, szép élményekkel gyarapodva érkeztem haza.

Azóta az egyik Regensburgban megismert lengyel kolléganőmmel készítettünk egy közös projektet is: a varsói iskola diákjai és az én egyik másodnyelves csoportom 2017 decemberében német nyelven közösen feldolgoztuk a karácsony ünnepéhez kapcsolódó helyi szokásokat, hagyományokat.

2017. augusztus 30.

Tóth Andrea