Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Szentgyörgyi Ágota beszámolója

 

Élményszerű országismereti kurzus Bécsben
Erasmus tanári mobilitás

 

2018. július 16-20. között az Erasmus plus tanármobilitás program keretében Bécsben vettem részt egy egyhetes nyári továbbképzésen. Az E-Learning társaság kurzusa „ erlebende Landeskunde und neue Medien im DaF Unterricht” címet viselte, vagyis a címében is már benne volt, hogy alapvetően az országismeretre és a modern IKT eszközök alkalmazására fokuszál. Két tanítási nyelvű gimnázium tanáraként, remek lehetőséget nyújtott a továbbképzés a német célnyelvi, a célnyelvi civilizáció valamint a célnyelvi történelem tantárgy oktatásához. Ebben a tanévben különösen nagy szakmai kihívás előtt állok, mert német célnyelvi osztályom németből emelt szintű érettségit fog tenni, valamint célnyelvi civilizációból, illetve történelemből németül fog érettségizni. A szakmai ismereteken túl természetesen nagyon örültem, hogy több év után újra német nyelvi közegben lehetek, és végre osztrák tartalmakat is tanulhatok országismeret tárgyból.

A kurzus 20 tanegységből állt, melyek között igen színes, érdekes és hasznos témák kerültek elő:

gasztronómia, művészetek, zene, nevezetességek / látnivalók, didaktikai- módszertani-metodikai segédletek, kirándulások és az IKT kompetencia fejlesztését nagyban elősegítő linkek, weblapok, internetes játékok és mobiltelefonos alkalmazások. A tanfolyam mikrocsoportos keretek között folyt, így az alacsony létszám még hatékonyabbá tette az ismeretek és kompetenciák elsajátítását, gyakorlását, bővítését. Egy fiatal gyakorló tanár vezetésével teljesítettük a heti feladatokat, akitől rengeteg hagyományos és elektronikus segédanyagot kapott a csoport. Az anyagok az európai referenciaszinteknek megfelelően különböző szintűek voltak (A1-C1), ami óriási segítség egy nyelvtanár számára.

Valamennyi E-learninges anyagot laptopokon/ tableteken mi magunk is kipróbálhattuk és miniprojektek / alprojektek formájában dolgoztuk fel.

Az órák után szakmai kiránduláson és bécsi városnézésen is részt vettem, ami fantasztikus élményt és valóban élményszerű országismereti kurzust jelentett. Számomra a salzburgi kirándulás volt a fénypontja a programnak. Salzburg kulturális metropol, nemcsak Mozart szülővárosa, hanem egyházi és történelmi emlékekben gazdag város, de globális helyszín is, ahol valamennyi földrészről megfordulnak a német nyelvű kultúra iránt érdeklődő látogatók.

A csoport jó hangulatban és hatékonyan teljesítette a feladatait, a későbbiekben is biztosan fogjuk tartani mind a személyes mind a szakmai jellegű kapcsolatot a résztvevőkkel és Isabellével, a tanárnővel is.

Bp. 2018. július 25.