Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

dr. Fehérvizi Judit beszámolója

 

A kurzus címe: L' Italia nell'Unione Europea - HC.EUROPE

Helyszín: Firenze - Olaszország

Időtartam: 2017. július 17 -28.

Résztvevő: dr. Fehérvizi Judit

 

2017. július 17. és július 28. között lehetőséget kaptam egy kéthetes tanár továbbképzésen részt venni Firenzében, az Europass Centro Studi Europeo szervezésében.

A központ nem volt ismeretlen számomra, mivel olasz nyelvet tanuló diákjaink közül többen végeztek el itt néhány hetes olasz nyelvi kurzust, és nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek. Éppen ezért, kíváncsian vártam, hogy pedagógusként, számomra milyen tapasztalatokat és új ismereteket ad majd a továbbképzés.

2017. július 17-én az Europass Centro Studi Europeo helyszínén bejelentkeztem, felvettem a névre szóló dossziét, amely a kurzusra vonatkozó információkat tartalmazta, valamint, a Központ által szervezett fakultatív kirándulási lehetőségekről, kulturális programokról tájékoztatott.

A kiválasztott programokra a regisztrációkor, illetve a két hét során folyamatosan fel lehetett iratkozni. Ily módon részt vettem városnéző sétán, megtekintettem az Uffizi Képtárat, a Pitti palotát, az Accademia-t, valamint kirándultam Pisába, Siénába, San Gimignano-ba és Volterra-ba. A kirádulások során szerzett tapasztalataimmal a Firenzére vonatkozó célnyelvi civilizációs tananyagokat ki fogom bővíteni.

Regisztráció után 9 órától 12,40-ig részt vettem az első délelőtti órákon, melyek a következő napokban is ebben az időintervallumban voltak.

A csoportban, melybe beosztottak, angol, spanyol, holland, török nemzetiségű résztvevőkkel ismerkedhettem meg. A kommunikáció közös nyelve természetesen az olasz volt. Az órákon a kurzust vezető tanár felvetett egy témát, amellyel kapcsolatban kérdéseket írt fel és ennek kapcsán egy viszonylag szabad beszélgetés alakult ki először párokban, majd csoportosan,  mindig a témából kiindulva, de sokszor több más kapcsolódó kérdést is érintve.

A beszélgetések, véleménycserék közben előkerültek nyelvtani, nyelvhasználati, szókinccsel kapcsolatos témák is, amelyek igen hasznosak voltak.

Érdekes volt összevetni a különböző országokból érkezett résztvevők gyakran eltérő véleményét, élethelyzetét, elképzeléseit, terveit, céljait.

A kéthetes kurzus során 5 alkalommal vettem részt délutáni foglalkozásokon, 2-től fél 5-ig. A foglalkozások az Európai Unió felépítését, szervezeti rendszerét, működését érintették. A foglalkozásokat tartó kollégától nagyon sok olasz nyelvű nyomtatott anyagot, valamint internetes tájékozódási lehetőséget kaptam, melyek segítségemre lesznek az olasz célnyelvi civilizáció tantárgy tanításakor.

Módszertani szempontból nagy örömömre szolgált, hogy ötleteket kaptam a korszerű informatikai eszközök tanórán történő használatára (okos telefon, okos tábla, tablet), melyek a mai diákok részéről elvárásként jelentkeznek a saját intézményemben is.

Az órák nagyon hasznosak voltak, mert alkalmat adtak szakmai beszélgetésekre, nem csak az Európai Uniót, de számos más területet is érintően.

Július 28-án átvettem a kurzus elvégzését igazoló dokumentumot, oklevelet és az Europass mobilitás aláírt, lepecsételt példányát.

Az Europass Centro Studi Europeo-ban szerzett tapasztalataim nagyon jók, szívesen részt vennék a jövőben egy újabb tanári továbbképzésen és Intézményünk diákjainak is jó szívvel ajánlom a nyelvi kurzusait.

Felvetődött egy esetleges szorosabb együttműködés kialakításának lehetősége a Központ és Intézményünk között, melynek részleteit a következő hónapok során kidolgozzuk.

Összegezve: az Erasmus+ tanári mobilitás Firenzében eltöltött időszaka nagyon hasznos volt számomra, az ott szerzett tapasztalatokat a tanítás során fogom tudni hasznosítani, nyelvtudásom gazdagodott, diákjaink számára pedig feltehetőleg egy nagyon hatékony, nyelvi továbbképzési lehetőséget, kulturális élményt nyújtó programokat tudunk a Központtal közösen kínálni.

Budapest, 2017. 08. 01.

 

dr. Fehérvizi Judit