Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Dimén Anikó beszámolója

 

Beszámoló

A mobilitás helyszíne: Cardiff-Egyesült Királyság

Kurzust szervező intézmény: International Study Programmes

A mobilitás időpontja: 2017 június 19 - 2017 július 1

 

A kéthetes kurzus fő témái, fontosabb célkitűzései:

  1. Mivel iskolám két tannyelvű középiskola és az angol nyelvet magas szinten oktatjuk,

számomra talán a legfontosabb célkitűzés az angol nyelv gyakorlása magas szinten volt.

Ez elsősorban az ’advanced language practice’ órákon valósultak meg Damian O’Donovan oktató segítségével. Sikerült több magabiztosságra szert tennem az accentusokkal tűzdelt nyelv megértésében, megismerhettem a helyi dialektust és betekintést nyerhettem a régióra jellemző helyi nyelvváltozatra. Mivel kint tartózkodásom alatt csak az angol nyelvet használtam, úgy érzem elsősorban nyelvi kompetenciám, kifejezőképességem, spontán nyelvhasználatom terén értem el fejlődést.

  1. A nyelvi megújuláson, fejlődésen túl a kurzus változatos, összetett módszertani programot kínált. Katie Courtney Benett műhelyfoglalkozásai (Workshop on Teaching English as a Foreign Language) hozzásegítettek, hogy felfrissítsem és gyarapítsam módszertani ismereteimet, új ötletekkel gyarapodva hatékonyabb, szórakoztatóbb órákat tarthassak. Értékes tapasztalatcserékre is sor került a kurzuson részt vevő cseh és litván kolléganőkkel.
  2. A kurzus egyik fő témája a célország oktatási rendszere. Az iskolalátogatások során (Day Visit to Secondary Schools) betekintést nyerhettem a walesi középiskolák életébe, ’testközelből’ mérhettem fel egy angol középiskola követelményrendszerét, házi és szokásrendjét, diákjainak tudásszintjét, az idegennyelv-oktatás helyzetét. A legérdekesebb tapasztalat számomra az az erőfeszítés volt, amit a walesi kormány tesz a történelem során elveszettnek hitt ősi nyelv újra honosítása érdekében az iskolákban.
  3. A kéthetes továbbképzés lehetőséget biztosított, hogy megismerkedjek Cardiff, valamint Wales kulturális nevezetességeivel: Walesi Nemzeti Múzeum, Walesi Parlament, St Fagans Történelmi Múzeum, St Fagans Kastély, Cardiff Kastély, Bath (Római fürdő, apátság), Gower félsziget, Swansea, Caerphilly Kastély, Blaenavon (szénbányák, ércfeldolgozás), Brecon Beacons Nemzeti Park. Lehetőségem volt meghallgatni a Walesi férfi kórus előadását. A célországi civilizáció tantárgy tanításában a célországban szerzett személyes élmények, tapasztalatok hozzásegítenek, hogy jobban fel tudjam kelteni tanulóim érdeklődését az ország kultúrája, irodalma, művészete iránt, motiváltabbakká tudjam tenni a tantárgy elsajátítása iránt.
  4. A továbbképzésem során az általam szorgalmasan gyűjtögetett segédanyagok (oktatóktól kapott ’handout’-ok, szórólapok, újságok, katalógusok, vásárolt könyvek) hozzájárulnak a tanulói motiváció növeléséhez.

A választott továbbképzés számomra szakmai előrelépést jelentett, az itt szerzett ismereteket, tapasztalatokat rendkívül hasznosnak tartom és remélem, hogy meg tudom majd osztani kollégáimmal és diákjaimmal is.

 

Budapest,2017-07-13

Dimén Anikó