Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Basics Gabriella beszámolója

 

ERASMUS+ MOBILITÁS- TANÁRI TOVÁBBKÉPZÉS

BESZÁMOLÓ

 

 A mobilitás helyszíne: Olaszország, Firenze

Europass Centro Studi Europeo, Via San Egidio 12.

A mobilitás időpontja: 2017 július 17-július 28

 

A Firenzébe történő megérkezést követően hétfő reggel jelentkeztem az Europass Centro Studi Europeo helyszínén, az iskola Firenze belvárosában található.

A helyszín és az oktatók nagy része is már ismerős volt, ahol nagyon kedvesen, barátságosan fogadtak. Ugyanúgy, mint az előző alkalomkor névre szóló dossziét kaptam, benne minden tudnivalóval, információval a kurzust illetően, illetve az egyéb alternatív szabadidős programokról. Először be kellett regisztrálni a kiválasztott kurzusra. Az én témám erre a két hetes tanfolyamra a 20. századi és kortárs olasz irodalom volt. Szerencsés módon lehetőségem volt tulajdonképpen egyéni foglalkozásokon részt venni, délelőtti és délutáni időpontokban egyaránt.

A foglalkozásokat Paolo Mugnai tartotta, aki a firenzei egyetemen tanít. Több 20. századi olasz író műveivel foglalkoztunk részletesebben, illetve a kortárs írók műveiből elsősorban novellákkal. Elég sok művet lefordítottak és kiadtak magyar nyelven is, megvizsgáltuk ezeknek a fordításoknak a nehézségeit a két nyelv különbözőségei révén.

Kaptam elég sok szemelvényt, részletet a kortárs írók műveiből, amelyeket elolvasás után megbeszéltünk, illetve a művek kapcsán felmerült filozófiai, nyelvészeti, szociológiai kérdéseket tárgyaltuk meg. A legtöbbet a világhírű újságíró, írónő, Oriana Fallaci írásaival foglalkoztunk.Sikerült az iskola melletti könyvesboltban megvenni Fallaci legutolsó három írását – La forza della ragione, Apocalisse, Ira ed orgoglio – ezekkel részletesen foglalkoztunk. Nagyon sok új információval lettem gazdagabb a két hét alatt, és mindez számomra nagyon fontos, hiszen nem csak olasz nyelvet és kultúrát tanítok, hanem magyar irodalmat is és a mi itthoni tankönyveink elég mostohán bánnak a kortárs, illetve 20. századi olasz irodalommal.

Természetesen az irodalom mellett más kulturális témákkal is foglalkoztunk, 20. századi művészetek, film, lektür irodalom, színház, zene.

A Firenzében eltöltött két hét alatt az Europass által kínált programokkal is megismerkedhettem, és persze részt is vettem. (múzeum látogatások, koncertek) A hétvégén szervezett kirándulások voltak Toscana legszebb vidékeire, ez is nagyon jó lehetőség volt arra, hogy olyan helyeken megforduljak és olyan szépséges kis településeket láthassak, ahova turistaként nem nagyon lehet eljutni.

A kurzus utolsó napján megkaptam a tanfolyam látogatást igazoló dokumentumokat, oklevelet és az Europass mobilitás aláírt, lepecsételt példányát.

Az iskolai tapasztalataim, mint korábban is nagyon jók, mindenki kedvesen, udvariasan fogadott, a tanárral nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítani. Bármilyen kérdésben, bármikor megkereshettem az iskola tanárait, adminisztratív dolgozóit, mindig igyekeztek segíteni, a felmerülő kérdéseket megválaszolni, megoldani.

Összegezve a két hetes tanulmányi utat: az Erasmus+tanári mobilitás Firenzében eltöltött ideje igen hasznos volt számomra. Úgy gondolom, hogy a kint megszerzett tudást és tapasztalatokat nagyszerűen tudom hasznosítani az itthoni iskolai munkám során, es nem utolsósorban a nyelvi közeg nagy mértékben hozzájárult, hogy nyelvtudásomat aktualizáljam, szókincsemet gyarapítsam, bizonyos irodalmi kérdésekben tájékozottabb legyek.

Fontos munka kapcsolatokra tettem szert, amit remélem a jövőben kamatoztatni tudok majd, sok kedves embert ismertem meg és szereztem új ismerősöket, barátokat.

 

Budapest, 2017-08-02

 

Basics Gabriella