Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Romhányi Virág beszámolója

 

A kurzus címe: Actualisation des connaissances en culture et société françaises

Helyszín: Vichy - Franciaország
Időtartam: 2018. július 02. - július 13.
Résztvevő: Romhányi Virág

 

Erasmus+K1 nemzetközi tanári mobilitási program keretében két hetet töltöttem a franciaországi Vichyben egy szakmai nyelvi továbbképzésen. A továbbképzés témája a francia kultúra ismereteinek aktualizálása volt.

A képzés egy részén a digitális technikai eszközök, applikációk használatát, ill. a TV5monde frankofón internetes oldal nyelvoktatásra kínált lehetőségeit ismerhettük meg gyakorlati órák keretében. Ezek az eszközök iskolai óráinkon a diákok aktívabb nyelvhasználatát motiválhatják. Más órákon társadalmi, kulturális, nyelvészeti, gazdasági és politikai kérdéseket dolgoztunk fel. Az aktualitásokat a sajtóból, riport- és dokumentumfilmekből, Tv interjúkból és a tanárok személyes beszámolóiból ismerhettük meg. A vezető tanárok nagyon jó hangulatot tudtak teremteni, intenzív kommunikáció és aktív csoportmunka jellemezte az órákat, így nem csupán a francia, hanem más országok társadalmi folyamataiba is betekinthettünk, ami jelentős interkulturális ismerettel gazdagított. A képzés során a francianyelv fejlődéséről, a helyesírási reformról, annak társadalmi vonatkozású szempontjairól és a fiatalok nyelvéről is beszélgettünk. Mindemellett az egész képzést áthatotta a frankofón szemlélet.

A csoport összetételéből adódóan változatos beszélgetések alakultak ki. A résztvevők többek között Mexikóból, Egyiptomból, Írországból, Szlovákiából, Belgiumból, Görögországból, Libanonból, Németországból, Egyesült Államokból, Olaszországból érkeztek.

A képzési központ délután és hétvégén kirándulásokat szervezett. Idegenvezető segítségével ismerhettük meg Vichy, Lyon, Moulin és Clermont-Ferrand városok történetét. Mindemellett kirándulásra vittek az éppen világörökség részévé nyilvánított Chaine des Puys vulkánjaihoz. Péksütemény-, sajt- és borkóstolóra, filmvetítésre, közös reggelire, ismerkedési estre is hívtak bennünket. Egy-egy délután neves könyvkiadók és médiumok is bemutatták tankönyv és on-line fejlesztéseiket, egyesek ajándékkönyvvel is kedveskedtek a közönségnek.

A képzés során sokat gazdagodott módszertani tárházam. Elsajátítottam a digitális eszközök, on-line oktatási felületek hatékony használatának lehetőségeit, ami óráimon a hallott szövegértést és szövegalkotást teszi majd változatosabbá, ezzel segítve a tanulók motiválását is. Mindemellett a digitális technológiák használata során a tanulók kiejtésének javítására is kaptam segítséget. Sok ötletet kaptuk az aktuális társadalmi és kulturális folyamatokat tartalmazó autentikus cikkek, on-line felületek tanórai feldolgozásához, így bízom benne, hogy a tanulókhoz közelebb tudom hozni a francia civilizációs ismeretek iráni érdeklődést.

A kurzus során felhívták figyelmünket a világban, különösképpen Afrikában zajló demográfiai robbanásra, ami sok esetben volt francia gyarmati országok népességének megnövekedését jelenti. Ez a népességrobbanás magával hozza a francia nyelv jelenőségének növekedését is, így a világon bárhol francia nyelvet tanító tanároknak érdemes a köztudatba ezt a szemléletet bevinni, és a francia kultúra és nyelv terjesztésében ilyen szemmel is részt venni.

Összességében elmondhatom, hogy sok-sok szakmai és személyes élménnyel gazdagodtam. Ha lesz lehetőségem, bármikor nagy örömmel veszek részt a CAVILAM más képzésén is.

Bp. 2018. augusztus 29.

Romhányi Virág