Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Viczai Natália beszámoló

 

 

2016. október 06., csütörtök, 09:27:13

Kreatív módszerek az orosz, mint idegen nyelv tanításában

 

 

Erasmus + (Daugavpils (Lettország), 2016. augusztus 8-19.)

 

Erasmus + program keretében a lettországi Daugavpilsben szakmai továbbképzésen vettem részt a Xántus János Két Tanítási Nyelvű Középiskola orosznyelv-tanáraként, 2016. augusztus 8 és 19 között. A program a LatInSoft Oktatási Központ által, a Daugavpilsi Egyetemmel karöltve, a Kreatív módszerek az orosz, mint idegen nyelv tanításában (The Creative Classroom: Tools and Tips for Russian Language Teachers) elnevezés alatt került megrendezésre. A Daugavpilsi Egyetem komoly tapasztalatokkal rendelkezik az Erasmus programok terén, amelynek köszönhetően a szakmai továbbképzés a legmagasabb szinten valósulhatott meg.

 

A csaknem kéthetes orosz nyelvi szakmai továbbképzés résztvevői az Európai Unió különböző országaiból érkeztek (Szlovákia, Lengyelország, Magyarország). Valamennyien általános- és középiskolai orosznyelv-tanárok, akik hasonló céllal és elvárásokkal jelentkeztek az Erasmus + program által kínált képzésre, egy olyan európai országba, ahol a hivatalos nyelv a lett, ugyanakkor a lakosság 96 százaléka anyanyelvi szinten beszél oroszul.

 

Az is elmondható, hogy a résztvevők közül többen nem első ízben teljesítettek szakmai továbbképzést Erasmus + program keretében, így a különböző nemzetközi projektek során általuk korábban megszerzett értékes tapasztalatok valamennyi kollega esetében hatékony módon járultak hozzá a daugavpilsi képzési program sikeres teljesítéséhez.

 

A tanfolyam legfőbb célja az orosz, mint idegennyelv-oktatásban használatos kreatív tanítási módszerek bemutatása volt a helyi szakemberek, előadók által, valamint a különböző országokból érkezett tanár kollegák a saját iskolájuk példáján is szemléltettek bizonyos metodikai lehetőségeket. Az egyes előadók a különféle tanítási módszertani fogásokat a hallgatóság bevonásával interaktív módon mutatták be, páros, illetve csoportos munkavégzés formájában. Számomra különösen érdekesnek bizonyult a több szempontból egyedinek mondható zenei-nyelvi foglalkozás, vagyis az orosz nyelv tanításának sajátos módszertana népdalok, táncok, valamint zenés, játékos módszerek segítségével. A lett kolléganő kellemes hangulatot teremtett a felnőtt hallgatóság körében, miközben a foglalkozás lelkes résztvevői orosz nyelvű dalokat énekeltek, és különböző népi hangszereket szólaltattak meg.

 

A Daugavpilsi Egyetem kiváló szakembereinek jóvoltából, a magas szintű szakmai továbbképzés keretében érdekfeszítő és fontos előadást hallgathattunk az interaktív táblák használatának lehetőségeivel kapcsolatosan. Ugyancsak hasznos volt a helyi szakemberek által, a nyelvoktatásban használatos modern információs technológiákról tartott tájékoztató is. Ugyanakkor mind a szervezők, mind a résztvevők részéről felmerült egy újabb, jövőbeni továbbképzés megvalósításának lehetősége, szorgalmi időszak keretében. A nyári tanítási szünet ideje alatt, a kollegák véleménye szerint, a diákok részvételét nélkülözve, a teljes értékű, autentikus szakmai prezentációkhoz szükséges feltételek nem mindig biztosítottak.

 

A szakmai továbbképzéseken túlmenően, a túlzottan is lelkes szervezők jóvoltából, valamennyien igen gazdag kulturális-országismereti programokban, illetve felejthetetlen élményekben részesültünk. Mélyreható ismereteket szerezhettünk a történelmi Daugavpils városának, illetve vonzáskörzetének legfőbb nevezetességeiről és multikulturális értékeiről. Külön kiemelném, hogy az Erasmus + program keretében értékes kapcsolatokat építettünk ki a különböző partnerintézményekkel, amelyek lehetőséget biztosítanak további magas szintű szakmai együttműködésre.

 

Összegzésként elmondható, hogy az Erasmus + program Lettországban nagyon magas szakmai szinten valósult meg. Az európai sokszínűség, a nemzetközi kulturális közeg, az idegen nyelvi képzés hatékonyságát egyértelműen elősegíti. Lettország történelmi, illetve nyelvi-országismereti gazdagsága eme értékes környezeti adottságok tekintetében, Európa szerves alkotóelemeként egy sajátos, egyedi kulturális színfoltot képvisel. A részvételi lehetőségért egyaránt köszönettel tartozom mind a küldő, mind a fogadó félnek, és valamennyi orosz szakos kollegámnak ajánlom a daugavpilsi Erasmus-program teljesítését.

 

Viczai Natália

 

orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár

 

Budapest, 2016. 08. 26.