Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Párizs Ágnes beszámoló

 

 

2016. október 06., csütörtök, 09:10:13

Élménybeszámoló, Erasmus +, Daugavpils (Lettország), 2016. augusztus 8-19.

Daugavpils Lettország dél-keleti részén fekszik, Rigától, a fővárostól mintegy 220 kilométerre, nem messze a litván és belarusz határtól.

 

Lettország második legnagyobb városa, lakossága többségében orosz ajkú. Ebből adódóan, bár az ország hivatalos nyelve a lett, mégis a lakosság legnagyobb része oroszul beszél. A város híres egyeteméről, ahol társadalomtudományi és természettudományi képzés is folyik.

 

Kurzusom, „Kommunikáció és aktív nyelvtan”, a Latin Soft intézet szervezésében zajlott le.

 

Az intézet ennek előkészítésében minden segítséget megadott. Hasznos információkat kaptunk a közlekedés, a szállás, valamint a városban található kulturális intézmények, étkezési és kikapcsolódási lehetőségek tekintetében is.

 

A kurzus kezdetén részletes tájékoztatást adott a fogadó intézmény a két hetes beosztásról, mely a képzési program mellett igen széles választékot nyújtott különböző kulturális programok, kirándulások terén is.

 

Szakmai tapasztalatok

 

A résztvevők Közép-Kelet-Európa országaiból érkeztek, mindenki orosz nyelvtanárként dolgozik hazájában. Ez már a kurzus elején segítséget jelentett abban, hogy a motiváció, a célok és az elvárások közel azonosak voltak. Lehetőségünk volt a szakmai tapasztalatcserére, a különböző országok - elsősorban természetesen a lett -, általános oktatási helyzetéről, az ezek által biztosított lehetőségekről és az aktuális problémákról is.

 

Az órák fejlesztették az orosz nyelvű kommunikációmat, nyelvtani szempontból elsősorban az orosz nyelvben nehézséget jelentő hangsúlyváltozások áttekintése adott praktikus segítséget, melyet a tanításban is alkalmazni tudok majd.

 

Módszertani szempontból kiemelném annak hasznosságát, hogy igen komoly ismereteket szereztünk az internetes szakmai oldalak alkalmazásában a tanítási órákon, a projektek készítésében és a tanulók teljesítményének értékelésében is. Két teljes nap keretében kaptuk meg ezeket az információkat, a karslava-i, Daugavpilstől 40 kilométerre fekvő középiskolában, egy ott tanító, és a módszereket a gyakorlatban is régebb óta alkalmazó kolléganőtől, valamint a daugavpilsi egyetem informatikai karának tanárától, az egyetemen kihelyezett órák keretében.

 

Külön kihangsúlyoznám, hogy a csoportban tanító kollégák minden programban nagyon aktívan részt vettek, számos esetben megosztottuk egymással a módszertani tapasztalatokat, és gyakran párokban és csoportokban oldottuk meg a feladatokat, imitálva ezzel a saját óráinkon a tanulócsoportoknál is alkalmazható lehetőségeket. Ez az aktivitás minden szempontból segítette a kurzus sikerességét.

 

Kulturális programok

 

Fogadó intézetünk számos kulturális programot és kirándulást szervezett számunkra. Megtekintettük Daugavpils nevezetességeit, jártunk többek között a Templom hegyen, ahol az óhitű, a pravoszláv, a katolikus és a református templomok egymás mellett találhatók, mutatva ezzel a város lakosságának, kultúrájának vegyes összetételét. Külön kiemelném a városi Art centrumban tett látogatásunkat, akol Chagall művei mellett a modern lett képzőművészek alkotásait, valamint önálló kiállításon Mark Rothko képeit is megtekintettük.

 

Értékelés

 

Nagyon örülök, hogy részt vehettem az Erasmus + programon Lettországban, ahol orosz anyanyelvi környezetben gyakorolhattam az élőbeszédet, ami azt gondolom az idegen nyelv gyakorlása szempontjából a tanár számára is elengedhetetlenül fontos. Érdekes, vegyes kultúrát ismerhettem meg, ahol a lett hagyományok keverednek az orosz kultúrával. Megismerhettem és konzultálhattam az európai régióban oroszt, mint idegen nyelvet tanító kollégákkal, ami igen hasznos tapasztalatcsere is volt mindannyiunk számára. A szervezéssel és lebonyolítással maximálisan meg voltam elégedve, kollégáimnak ez úton is ajánlani szeretném ezt a programot!

 

Budapest, 2016. augusztus 22.

 

Párizs Ágnes

 

orosz nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár