Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Eszter-Dummel Katalin beszámoló

 

 

2016. október 06., csütörtök, 09:20:34

Két hét Brightonban, Angliában – izgalmas multikulti vegyítve a tradicionális brit értékekkel

Minden várakozásomat felülmúló, élményekben gazdag 2 hetet töltöttem augusztus 1-12. között a dél-angliai Sussex megyében, Brightonban az Erasmus+ tanári mobilitási pályázat segítségével.

Brighton egy 273 ezer lakosú város Anglia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelye. Egy rendkívül vidám, nyüzsgő, multikulturális város, ahol, ahogy a helyi „őslakosok” is mondják, semmin nem kell csodálkozni, vagy megdöbbenni. Az idetévedő turista, nyelvtanuló, vagy akár a magát tovább képezni érkező tanár, bármelyik percben belebotolhat egy-egy lilára-rózsaszínűre festett hajú torzonborz ifjúba, bohócruhába öltözött középkorú úrba, 14 fokos nyári hűvösben és viharos tengerparti szélben, bikiniben sétáló fiatal hölgykoszorúba.

 

Brighton, összes extrémitása mellett megmutatja nekünk mindazt a „britséget” is, amit igazán keresünk, amikor átkelünk a csatornán; a pubokat, a fish and chips-et, a teát, az emeletes piros buszt, a monarchia intézményét, a tradíciót.

 

A városban számtalan nyelviskola kínálja kurzusait egész éven át. Én az English Language Centre „Angol, módszertan és kultúra” elnevezésű tanár továbbképző tanfolyamán vettem részt. A kurzus rendkívül jól szervezett, színvonalas, kifejezetten érdekfeszítő volt. A legújabb nyelvtanítási stratégiák, módszerek kerültek megtárgyalásra megtartva a már ismert jól bevált technikákat. Az oktatók tapasztalt, nagyon jól képzett „teacher trainer”-ek voltak, akik nemcsak szaktudásukat, de az információs technológiai hátteret is kiválóan használták, és a képzés részeként gyakorlatban ki is próbálhattuk ezeket. A tanfolyam órái igazi nyelvi és módszertani felfrissülést hoztak számomra és rendkívül hasznos kulturális ismeretekkel lettem gazdagabb, amit különösen a Célnyelvi Civilizációs tanórákon tudok majd használni.

 

A kurzuson résztvevő tanárok Európa számos országát képviselték, így volt alkalmam megismerkedni osztrák, olasz, spanyol, cseh, lengyel és Kanári-szigeteki kollégákkal. Jó alkalom volt ez a különböző országok nyelvtanítási szokásainak megismerésére és tapasztalatcserére is.

 

A tanórák után, és a hétvégén alkalmam nyílt nemcsak Brighton és annak nevezetességei (the Brighton Pavilion, the Pier, i360 kilátó) megismerésére, de Dél-Anglia számos különleges helyét is meglátogathattam. Eljutottam a Wight-szigetre, Winsorba, Oxfordba és Etonba, az Arundel kastélyba, a méltán híres Seven Sisters elnevezésű tengerparti mészkősziklasorhoz, Lewes városába Kelet- Sussex közigazgatási központjába, és természetesen a kihagyhatatlan Londonba.

 

Ez a két hét mind nyelvi, mind szaktárgyi tudásomat gyarapította, módszertani megújulást hozott számomra. Ezt a tudást igyekszem majd megosztani kollégáimmal és tanóráimon hasznosítani fogom a jövőben.

 

Készítette: Eszter-Dummel Katalin

 

2016. augusztus 25.