Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Basics Gabriella beszámoló

 

 

2016. október 06., csütörtök, 09:32:59

ERASMUS + MOBILITÁS- TANÁRI TOVÁBBKÉPZÉS, BESZÁMOLÓ

 

A mobilitás helyszíne: Olaszország, Firenze

Europass-Centro Studi Europeo- Via San Egidio 12.

A mobilitás időpontja. 2016.július 18.-július 29.

2016. július 18-án reggel 9 órakor jelentkeztem az Europass C.S.E. helyszínén. Első lépésként minden résztvevő kapott egy névre szóló dossziét, amelyben dokumentumok, tájékoztatók, ismertetők voltak, ami nagyon hasznos tájékozódási kiindulópont volt a továbbiakhoz. Regisztráció után 9 órától 12,40-ig tartottak a délelőtti kurzusok, a menete általában a követezőképpen történt. A kurzust vezető tanár egy adott témát vetett fel, amellyel kapcsolatban kérdéseket írt fel és ennek kapcsán egy viszonylag szabad beszélgetés alakult ki mindig a témából kiindulva, de sokszor több más kapcsolódó kérdést is érintve. A csoportban különféle nemzetiségű hallgatók voltak- angol, spanyol, holland, török stb- és természetesen a közös nyelv az olasz volt. A beszélgetések, véleménycserék közben előkerültek nyelvtani, nyelvhasználati, szókinccsel kapcsolatos témák is, amelyek igen hasznosak voltak.

Érdekes volt meghallgatni a különböző országokból érkezett résztvevők véleményét, elképzeléseit, terveit, céljait. Tájékoztatást kaptunk az Europass C.S.E. által nyújtott kulturális lehetőségekről- múzeumok, klasszikus zenei koncertek, kirándulások, városlátogatások. Ezekre a programokra fel lehetett iratkozni- így megtekinthettük az Uffizi képtárat, a Pitti palotát, az Accademiát . Utazás előtt kiváltottam a Nemzetközi Tanár Igazolványt, amit sajnálatos módon egyetlenegy múzeumban sem fogadtak el, tehát mindenütt a teljes áru belépőt kellett fizetni, amik bizony elég drágák voltak.

A július 18-29-ig tartó időszakban 5 alkalommal vettem részt délutáni foglalkozásokon, ami 2-fél 5-ig tartott alkalmanként. Az órákat Paolo Mugnai tanár tartotta, olasz irodalom a XX. században címmel. Ezek az órák szintén nagyon hasznosak voltak, főként mert irodalmat is tanítok. Kaptam elég sok anyagot, amit fel tudok majd használni az itthoni tanítási óráim során. Az irodalom mellett szó esett filmekről, művészetekről, ill. az olasz-magyar kulturális kapcsolatok bizonyos vonatkozásairól. Elég részletesen foglalkoztunk Carlo Collodi, Gianni Rodari, Roberto Benigni munkásságával.

A kint tartózkodás során a múzeumokon kívül részt vettem három kiránduláson, amelyek nagyon jól megszervezett és jól sikerült programok voltak. Július 29-én megkaptam az óralátogatást igazoló dokumentumot, oklevelet és az Europass mobilitás aláírt, lepecsételt példányát. Az iskolai tapasztalataim nagyon jók, mindenki, beleértve az adminisztrációt intézőket, tanárokat, vezetőket- nagyon kedves és segítőkész volt. Igyekeztek minden felmerülő kérdésben segítséget nyújtani és megkönnyíteni a dolgunkat. Érdeklődtek az itthoni iskolánk iránt és bíznak benne, hogy további jó kapcsolatokat ápolhatunk a jövőben is és, hogy diákjaink is el fognak látogatni hozzájuk tanulási célból. Az egész kint tartózkodás során állandó probléma volt a számla beszerzése, a kirándulásoknál, a belépőknél, utazásnál – vonat és buszjegyek – harcolni kellett, de a legtöbb helyen így sem voltak hajlandók külön számlát kiállítani, azzal indokolva, hogy a belépőjegyek, vonatjegyek stb. önmagukban is hivatalos számlának minősülnek.

Összegezve: az Erasmus+ tanári mobilitás Firenzében eltöltött időszaka nagyon hasznos volt, az ott szerzett tapasztalatokat a tanítás során fogom tudni hasznosítani, nyelvtudásom aktualizálása is fontos volt, nemzetközi kapcsolatokat tudtam kialakítani, sok embert megismertem, az ország kultúráját, művészetét is jobban tanulmányozhattam.

Budapest, 2016-08-01

Basics Gabriella