Bejelentkezés

Logó

Adja meg e-mail címét és jelszavát!


Mégse

Jelszó megváltoztatása

Bejelentkezési segédlet

Kérjük, itt adja meg e-mail címét, hogy el tudjuk küldeni a szükséges linket, mellyel jelszava megadása nélkül, rögtön bejelentkezhet weboldalunkra!



Mégse

Kereső

 Dokumentumok közt nem keres!


Bemutatkozás
About us


Profilom

Profil szerkesztése Jelszó módosítása

Kijelentkezés

Finnországi tanulmányút 2023

 

 

2023. november 13-18-ig iskolánk 23 oroszos tanulója cserediák tanulmányúton vett részt Finnországban Dora János tanár úr és Kovács Dóra tanárnő szervezésében.

Kiutazásunkat hosszas előkészületek előzték meg, melyek tulajdonképpen már a 2022/2023-mas tanévben megkezdődtek. 2023 áprilisában Kelet-Finnország 3 iskolájából 50 diák látogatott el gimnáziumunkba. Most a mi iskolánk diákjain volt a sor, akik nemcsak Finnországgal ismerkedhettek meg, de lehetőségük adódott elmerülni az orosz kultúra örökségével Helsinkiben és Lappeenrantában. Talán egyik diákunk sem gondolta volna, hogy ennyi orosz kultúrához köthető programon vehet majd részt Finnországban, de arra pedig végképp nem számított senki, hogy minden napra ér minket valamilyen magyar vonatkozású meglepetés. Voltunk a Helsinki Egyetem Finnugor Tanszékén, ahol magyarul tanuló hallgatókkal ismerkedtünk meg. A legelső „munkanapunkon” vendégül láttak minket egy finn-orosz iskolában, ami elénk tárt egy elképesztően modern, diákközpontú XXI. századi iskolát és oktatási rendszert. Másnap a Szentháromság Templomban találkoztunk egy ortodox pappal, aki megismertetett minket a pravoszláv egyház alapjaival és tanításaival. Ezután elmentünk a Finn-Orosz Társasághoz, melynek munkatársai teával és édességekkel fogadtak bennünket. Rendkívül tanulságos és sok szempontból megrendítő beszélgetés zajlott közöttük és diákjaink között.

Az utolsó két napot Lappeenrantában töltöttük, ami pár óra autóútra található az orosz határtól. Diákjaink csoportokban dolgoztak, előadásokat tartottak, finn-magyar főzőesten vettek részt, órákat látogattak és végre oroszul is beszélgethettek.